Ticolana's Australian shepherds

Gastgezin worden van een aussie pup bij Ticolana's Australian Shepherds.

Wat is een gastgezin?

Een gastgezin neemt een pup/ jonge hond in huis onder 'fokkersvoorwaarden'. Dit betekent dat u een hondje koopt of krijgt dat wel van u wordt, maar waar er afspraken zijn gemaakt dat de pup later beschikbaar blijft om voor nakomelingen te zorgen. De hond blijft gedurende zijn/haar hele leven bij het gastgezin, die deze zal liefhebben, verzorgen en deel laat uitmaken van het gezin.


Waarom werken wij met gastgezinnen?

Wij houden van honden en willen deze allemaal hun beste leven geven. Als fokker zijnde hebben wij ervoor gezorgd dat ze er zijn en is het onze verantwoordelijkheid dat elke hond aandacht en liefde ontvangt, een goede opvoeding en training en mag verblijven in een warm gezin die ervoor zorgt dat de hond een gelukkig leven heeft. Dit betekent dat bij enkele honden ons huisje vol zit, en onze tijd gevuld is. Echter is het als fokker zijnde belangrijk om veelbelovende pups uit eigen nesten te kunnen aanhouden, om regelmatige nieuwe lijnen aan te kopen en meerdere honden de tijd te geven uit te groeien en te testen op in het ras voorkomende ziekten om zo weer weloverwogen keuzes te kunnen maken voor toekomstige combinaties. Kortom, uit hoe meer honden wij kunnen kiezen, hoe beter dit zal zijn voor de ontwikkeling van het ras.


Australische herder red merleHoe werkt het? Wat houdt het in om gastgezin te zijn?

Als gastgezin zijnde vertrouwen wij u de zorg toe over een (potentieel) fokteefje of reutje. Wij verwachten van jou dat je hem/haar een liefdevol thuis geeft maar ook dat je zorg draagt voor een goede opvoeding waardoor de hond kan opgroeien tot een sociale, gehoorzame en zelfzekere hond. Gastgezin zijn vraagt ook de nodige flexibiliteit in het maken van afspraken voor gezondheidsonderzoeken/ foto's en dekkingen, daar deze soms niet ver van tevoren te plannen zijn.


Wanneer komt u in aanmerking als gastgezin?

Belangrijkste is dat we een 'klik' hebben aangezien we elkaar de komende jaren af en toe gaan zien, afspraken dienen te maken en elkaar moeten vertrouwen om met een gerust hart onze hond bij elkaar achter te laten. Daarnaast is het een pluspunt dat we niet te ver bij elkaar vandaan wonen, u reeds ervaring heeft met honden, op puppycursus wil gaan en geen hele kleine kindjes hebt. Dit zijn geen vereisten, de wil om de pup een goede opvoeding en socialisatie te geven, rekening te houden met de juiste vachtverzorging en hem/haar vooral een fijn en liefdevol thuis te geven is het allerbelangrijkste om in aanmerking te komen als gastgezin.


Australische herder red bi
Voordelen?

 • - U komt altijd bovenaan de wachtlijst terecht.
  • - U krijgt de meest veelbelovende pup uit het nest.
  • - De aanschaf prijs is een stuk lager als bij een gewone aangekochte hond.
  • - Er is een kleine vergoeding voorzien voor een dekking van uw reu of per geboren pup bij uw teefje.
  • - Een pup van je eigen hond is vaak een droom en uiteraard is er altijd de mogelijkheid tot een eerste nestkeuze (na de fokker) uit het nest van jouw hond.

  Nadelen?

  • - Wij vragen de hond te mogen ophalen/terug brengen voor gezondheidsonderzoeken, dekkingen en eventueel het maken van foto's voor op de website.
  • - Dekkingen zijn niet helemaal op voorhand te plannen. Flexibel zijn op de juiste dekdagen is een must.
  • -Een teefje verblijft 6-7 weken bij ons als ze een nestje krijgt, denk er goed over na of u haar deze periode kan missen. Uiteraard kan u haar en de pupjes wel bezoeken. Voor een reu is het wat simpeler, deze 'is klaar' op 2-3 dagen.

  Australian shepherd pups  Gastgezin zijn voor een Australian Shepherd teefje:

  Tussen de leeftijd van 1 à 2 jaar bekijken wij of de hond een aanwinst voor het ras zou kunnen zijn. Zo ja, dan wordt de hond volledig getest, indien alle uitslagen positief plannen wij een eerste nestje als het teefje tussen de 2 en 3 jaar oud is. Een teefje krijgt bij ons maximaal 3 nestjes in haar leven, telkens met 1 tot 2 jaar rust en hersteltijd voor het teefje. Het teefje komt enkele dagen logeren bij de fokker tijdens de loopsheid, zo kunnen wij aan de hand van progesteron testen op het juiste moment (tijdens de eisprong) een bezoekje brengen bij de uitgekozen reu. Een week voor de verwachtte bevallingsdatum komt zij terug naar de fokker toe zodat zij onder ons toeziend oog rustig kan bevallen. Als de pups tussen de 6-8 weken oud zijn mag zij terug naar huis. Wij bekijken per teef wanneer het perfecte moment is om afscheid te nemen van haar pupjes. Het is in overleg bespreekbaar de pups bij het gastgezin te laten opgroeien, de uiteindelijke beslissing hierbij ligt volledig bij de fokker en wordt bekeken per gezin, de reeds aanwezige honden ervaring, de hoeveelheid tijd en socialisatie u aan de pups kan geven en of er 24u per dag aanwezigheid gegarandeerd kan worden om de pups en mama de eerste weken in de gaten te houden.


  Gastgezin zijn voor een Australian Shepherd reutje:

  Tussen de leeftijd van 1 à 2 jaar bekijken wij of de hond een aanwinst voor het ras zou kunnen zijn. Zo ja, dan wordt de hond volledig getest, indien alle uitslagen positief krijgt hij (na een mooie fotoshoot) een plekje op onze website. Daar uw reutje het 'visitekaartje' van onze kennel is, vragen wij een serieuze toewijding van u wat betreft zijn opvoeding en vachtverzorging. Zo vragen wij een reu niet te scheren of te knippen op andere plaatsen dan de voetjes of de oren (ook niet door de trimmer). Daarnaast houden wij van een correcte oorstand, plakken tijdens het tanden wisselen is iets dat nodig kan zijn. Uiteraard krijgt u van ons daar alle uitleg en hulp bij.
  Hoe vaak dekt een reu en tot welke leeftijd?

  Wij kunnen moeilijk antwoorden op die vraag... Springt hij in het oog bij collega fokkers? Hebben wij zelf geschikte teefjes voor hem? Wij hebben reuen die 1 keer om de 3 jaar dekken en reuen die 5 dekkingen op een jaar doen. Enige flexibiliteit verwachten wij van de reu eigenaren, soms zie je ons jaren niet, en dan zijn er plots drie perfecte matches op 2 maand tijd... Tot welke leeftijd bekijken wij per hond...voor een teefje houden wij een maximumleeftijd aan, voor een reu is dat zolang hij kan en wil en fit en gezond is.

  Wat kost het?

  Gezondheidsonderzoeken en alle kosten die komen kijken bij de dekking, bevalling etc. zijn voor onze rekening. De normale kosten, die u ook zou hebben bij een gewone aangekochte hond zijn voor jullie.


  Mogen wij kiezen welke voeding en welke sporten wij willen beoefenen met de hond?

  Ja, de hond mag beschouwd worden als eigen hond, U bent dan ook volledig vrij te beslissen welke hondensport u graag wil doen, welke voeding u het beste lijkt etc.... al vragen wij wel altijd in het belang van de hond te handelen en hem/haar van een kwaliteitsvolle voeding te voorzien en het sporten met bv. een drachtige teef even op een iets lager pitje te zetten...

  Aussie pup black tri  Wat mag niet bij een 'gastgezin hond'?

  • - Castreren zonder overleg.
  • - Herplaatsen zonder overleg.
  • - Scheren/kort knippen zonder overleg.
  • - Zich niet aan de gemaakte afspraken houden;
  • Een hond in co-own kopen omdat u graag snel die allerleukste puppy wil en achteraf veranderen van gedacht over de fokkersvoorwaarden die bij dat hondje horen. In dat geval nemen wij de pup/hond weer terug bij ons in huis. Het is dus niet mogelijk de pup 'bij te betalen' of zelf te oordelen over zijn of haar fokgeschiktheid.


  Wat als onze Australian Shepherd toch niet geschikt blijkt te zijn voor het fokprogramma?

  Indien de hond niet geschikt blijkt te zijn worden stamboom en verdere documenten overgeschreven op naam van het gastgezin en wordt deze de eigenaar van de hond zonder verdere verplichtingen. Dit kan het geval zijn bij ziektes, ernstige gedragsproblemen of erfelijke problemen bij familieleden van de hond, of de hond voldoet simpelweg niet aan de verwachtingen qua bouw/gangwerk of karakter. De beslissing daarover ligt bij Ticolana's Australian shepherds.


  Tot slot:

  Wij zijn enorm blij met onze gastgezinnen! Dankbaar voor de fijne samenwerking. Zonder gastgezinnen geen Australian shepherd puppy's uit weloverwogen geselecteerde ouders die net zo een fijn leven hebben als iedere geliefkoosde huishond!

  Australian shepherd pup red merle

  Copyright Ticolana's Australian shepherds, gelieve deze tekst niet te kopiëren.  hondenpootjes